Kakva je budućnost Mercedesa AMG GT

loading...

Strani Auto Oglasi su prepuni potražnjom za sporstskim modelima mercedesa a pogotovu za ovim pa bismo mogli da kažemo da je budućnost ovog Mercedesa briljantna.Ali pitanje je koliko je u mogućnosti zapretiti novoj generaciji sportskih automobila koja predstavlja konkurenciju ovom najnovijem sportski-orijentisanom Mercedesovom modelu.

Ako mene pitate, Porsche 911 Turbo je za mene oduvek bio nešto ultimativno i nikad nisam mogao da se otkačim od njega u snu. Ali zašto bih, kada je upravo ta izvedenica danas već večne 911-ice ona koja postavlja trendove vezane za performanse na tom polju sveta automobila.
Uglavnom, iako već godinama Porsche 911 Turbo biva omiljeni sportski automobil za mnoge, to ne znači da je konkurencija zaspala.S obzirom na nekoliko itekako zanimljivih modela koji su dočekali serijsku proizvodnju tokom poslednjih meseci jasno se vidi da nije.

mercedes amg

Kada pričamo o tome svakako moramo spomenuti Ferrari, koji je sa modelom F12 Berlinetta objavio rat zakonima fizike, pa je samim tim postao najjači Ferrari GT-model svih vremena.
Ne zaboravimo Jaguar, koji sa svojim modelom F-Type R Coupé predstavlja najpoželjniji sportski automobil na tržištu. Pored Jaguara ne zaboravimo ni Nissan GT-R, koji usprkos dugom stažu na tržištu i dalje pronalazi svoje kupce, odmah je tu i Chevrolet Corvette Stingray, koja bi sa svojih 650 konjskih snaga i usmerenjem prema stazi tokom ove godine svima zajedno mogla predstavljati ozbiljnu konkurenciju. Konkurencija je uvek tu to smo upravo sada dokazali.

Mercedes već nekoliko godina razvija tzv. „ubicu Porschea“, i upravo sa tim modelom želi da skine 911-icu sa trona najpoželjnijeg sportskog autmobila na svetu.Doduše, kada pričamo o takvom modelu nećemo da zaboravimo ni Mercedes SLS AMG, no budimo iskreni, dotični model nije uspeo da obori 911-icu, već je poslužio kao dobra osnova i odlična demonstracija sile i retro-elegancije uklopljene u apsolutnu brutalnost jednog Mercedesovog modela.Samim tim je Mercedes SLS AMG uvek bio bliže svom starijem bratu koji delom potpisuje McLaren, nego što je konkurisao gore navedenim modelima.

Prošle godine je rad na SLS AMG prekinut za sva vremena, pa je sva pažnja usmerena na model GT AMG, koji ne samo da ima za cilj da “sruši” 911-icu već se svojom pojavom nametnuti kao najbolji u klasi današnjih sportskih automobila. To naravno treba shvatiti sa rezervom i ne treba robovati afinitetima usmerenim prema Mercedesu, jer to ne bi bilo realno. Ali isto tako nema nikakvog smisla ni ignorisati GT na bilo koji način, jer se radi o zaista potentnom automobilu koji svoju sposobnost i performanse nikako ne skriva.

Što se mene tiče, usprkos posebnom mestu u sklopu sveta automobila, koje Porsche 911 Turbo oduvek ima, nimalo ne sumnjam u sve atribute sa kojima su precizni Nemci iza zidova Mercedesove AMG-divizije odlučili napasti Porsche, no u ovom slučaju najavljeni napad ne podrazumeva toliko performanse i upotrebljivost, koliko nešto sasvim drugo – tradiciju staru preko trideset godina, koja itekako stoji na strani 911-ice Turbo.
Stoga se postavlja pitanje može li Mercedes kupce nagovoriti da poistovete jedan potpuno nov automobil sa jednim koji već više od tridesetgodina mnogima predstavlja najbolji izbor u svetu sportskih automobila? Odgovor na to pitanje ćemo dobiti uskoro, a do tada nam ne preostaje ništa drugo, nego čekati i gledati slike..

loading...